Friday, 6 July 2012

Dz.G.Bajron - Ljubavnici,Grofici Terezi Gvicoli
Countess Teresa Guiccioli-mistress of G.G.Byron


Tereza moja najdraža.

Pročitah ovu knjigu u tvome vrtu. Ljubavi moja, ti nisi bila tu, inače je ne bih pročitao. To je jedna od tvojih najdražih knjiga, a autor je moja prijateljica. Ti nećeš razumeti ove reči na engleskom, ni drugi ih neće razumeti: to je razlog sto ih nisam napisao na italijanskom. Ali, ti ćeš razumeti rukopis onoga koji te strasno voli, i pogodićeš da je sedeći sa tvojom knjigom, mogao misliti samo o ljubavi. U toj reči, prekrasnoj na svim jezicima, a ponajviše na tvom - amor mio - sadržan je moj bivši i moj budući život.

Osećam da ovde postojim i da će me biti i posle smrti, a sa kojom svrhom ti ćeš odlučiti. Ti si moja sudbina, osamnaestogodišnja zena, vec dve godine van manastira: voleo bih da si tamo i ostala, ili da te bar nikad nisam sreo.

Ali, kasno je za sve. Volim te, i ti mene voliš, konačno to kažeš i ponašala si se kao da je tako bilo, a to je za mene velika uteha u svemu. Ja osećam prema tebi mnogo više od ljubavi i ne mogu da prestanem da te volim. Pomisli ponekad na mene kad nas Alpi i okean budu razdvajali - ali to se nikad neće desiti, dok god ti sama to ne poželiš.

Bajron

                                                                                                Bolonja, 25. avgust 1819.

No comments:

Post a Comment