Thursday 20 September 2012

Henri Miler - "Svet Sexa" (odlomci)

Marilyn Monroe and Henry Miller

Prvo što čovek primećuje, u Parizu, je da je seks u vazduhu. Kuda god pođeš, šta god učiniš, obično se nađeš pored neke žene. Žene su svuda, kao cveće. Zbog toga se čovek oseća dobro, oseća se opet kao nekad. Topi se, zavlači se u zemlju, svetli kao šibica.

(...)


Bezbroj puta sam utvrdio da nema izlaza iz sadašnjeg ćorsokaka. Uzaludno je prepravljanje. Mora niknuti novi život, iz korena.


Sve ide ruku pod ruku. Zdrav duh se kloni kompromisa i izveštačenosti. Ako živimo kao lasice, onda se i jebemo kao lasice; ako se ponašamo kao čudovišta, onda i umiremo kao čudovišta. Sad jedemo, spavamo, radimo, igramo se - pa čak se i jebemo! - kao automati. To je carstvo snova i svako se vrti kao zvrk.


Da bi živeo, čovek mora da bude ne samo budan, nego i dobar. Kad bismo bili uistinu budni, zgranuli bismo se nad užasom svakidašnjeg života. Niko ko je pri zdravoj pameti ne bi nikako mogao činiti budalaštine koje zahtevaju od nas da činimo u svakom trenutku.


(...)


Čini se da nas dan-danas pokreće isključivo strah. Bojimo se čak i onoga što je dobro, onoga što je zdravo, onoga što je radosno. A ko je junak? Prvenstveno onaj ko je savladao strah u sebi. Čovek može biti junak na bilo kojem polju: uvek ga prepoznamo kada se pojavi. Njegova je jedina vrlina što je postao jedno sa životom, jedno sa samim sobom.

No comments:

Post a Comment